top of page
  • Writer's pictureHelsingin Kamariorkesteri

Kontakt!-sävellyskonsertti

Updated: Sep 1, 2021

Musiikkitalo, Sonore-sali. Ti 14.12.2021 klo 19:00. James S. Kahane, kapellimestari.



Kontakt! on neljän nuoren säveltäjän konsertti, jossa Helsingin Kamariorkesteri esittää heidän uusia orkesteriteoksiaan.Konsertin nimi tulee yhteyttä tarkoittavasta sanasta ja heijastelee teemaansa jaetustaitsetutkiskelusta ja yhteisymmärryksestä. Kussakin teoksessa kuuluu säveltäjänsä oma ääni ja heijastus kontaktista aiheena.Konsertin toteuttavat yhteistyössä Sibelius-Akatemiassa opiskelevat säveltäjät Leevi Räsänen, Robert Ruohola, Rolf Gustavson ja Touko Niemi, sekä Helsingin Kamariorkesteri. Toivotamme yleisön tervetulleeksi huhuamaan avaruuden tyhjyyteen, maalailemaan unelmiaan, havahtumaan pysähtyneisyyteen ja uppoamaan sointimaailmaan.


Ohjelma

  • Leevi Räsänen: Uusi teos (2021)

  • Robert Ruohola: Konsonanssi ja avaruus (2021)

  • Rolf Gustavson: Dream Painting (2020)

  • Touko Niemi: Unimetsä (2017)

  • Touko Niemi: Uusi teos (2021)


Robert Ruohola on tuore säveltäjä, jonka musiikki kattaa laajan kirjon vaikutteita Sibeliuksesta minimalismiin. Uudessa orkesteriteoksessaan Konsonanssi ja avaruus hän tähyää taivaisiin ja kuuntelee sieltä takaisin kantautuvia avaruuden sointeja, kertoen tarinan maailmankaikkeudesta sävelinä. J.R.R. Tolkienin luomiskertomuksesta inspiroitunut teos onkin sävelruno kosmoksesta, jossa alussa ei ole sana vaan sävel.


Leevi Räsänen on viime vuodet musiikissaan nojannut intiimiyden, intuition ja henkilökohtaisuuden ilmentämiseen. Uudessa orkesteriteoksessaan Räsänen on halunnut kohdata omat tunteensa ja ajatuksensa liittyen kuolemaan ja sen pelkoon. Kuolemanpelko koetaan usein vain yksityisesti ja siksi onkin mielenkiintoista tuottaa ilmiöstä jaettu kokemus. ”Voimakkaat ahdistuksen tunteet, jännitys ja pelot tuntuvat sisältäpäin luotuina fyysisinä tunteina, väristyksinä, kylmyytenä ja kuumuutena, tykytyksinä. Olen kokenut esim. orkesterikonserteissa ja konemusiikkikeikoilla hyvin samankaltaisia tuntemuksia - näen tässä kiinnostavan yhtymäkohdan.”, Räsänen kertoo.


Rolf Gustavson on Helsingissä vaikuttava säveltäjä ja orkesteroija, joka opiskelee sävellystä Sibelius-Akatemiassa Matthew Whittallin oppilaana. Hänen ehtymätön uteliaisuutensa toimii mahdollistajana, jonka turvin hän on saanut toimia mitä moninaisimmissa taiteellisissa maailmoissa, aina pelillisistä kamarimusiikkiteoksista elokuvamusiikin orkestroimiseen. Kaikki alkoi unelmien väreistä... Pysähtynyt liike on Dream Painting -orkesteriteoksen läpikulkeva konsepti. Vaikka musiikin kudos täyttyy paikoitellen vikkelistä juoksutuksia ja nopeista säveltoistoista, ovat sen perimmäiset virtaukset luonteeltaan hitaita ja meditatiivisia. Teos kuvittaa tekstuurien ja värien sekä muotojen ja sointien avuin mielikuvituksen unenomaisia maisemia.... ja kaikki loppui värien unelmiin.


Touko Niemi on klassisesti kouluttautunut nuori säveltäjä. Hän on korkeat standardit arvossa pitävä työmyyrä, joka on säveltänyt musiikkia niin konserttisaleihin kuin lyhytelokuviinkin– ja repertuaarista löytyy jopa yksi musikaali.


Unimetsä (2017) johdattelee kuulijan matkalle utuiseen sävelmaailmaan, jossa erilaiset sävelaiheet temmeltävät keskenään. Matka jatkuu aina vain syvemmälle, kunnes lopulta ainoa vaihtoehto on palata voimalla takaisin. Niemen kantaesityksen saava uusi teos on katsaus säveltäjän tämänhetkiseen estetiikkaan. Se yhdistelee elementtejä eri musiikin tyyleistä tavalla, joka on samaan aikaan sekä välittömästi lähestyttävä että raikkaan kuuloinen.

36 views0 comments
bottom of page