top of page

Mon, May 23

|

Helsinki

"Juutalaisten Wagner" - Moses Pergament

Helsingin kamariorkesterin muusikot, James Kahane, kapellimestari, Tuuli Lindeberg, sopraano, Tomas Nuñez-Garcés, sello, Sebastian Silén, viulu, Iryna Gorkun-Silén, huilu, Martin Malmgren, piano.

Tickets Available Soon
Back to concerts
"Juutalaisten Wagner" - Moses Pergament
"Juutalaisten Wagner" - Moses Pergament

Time & Place / Aika ja paikka

May 23, 2022, 7:00 PM

Helsinki, Ritarikatu 1, 00170 Helsinki, Finland

Details / Lisätietoja

Moses Pergament on  unohdettu erikoisuus Suomen musiikkihistoriassa. Huolimatta Helsingissä  vuonna 1914 olleesta julkisesti ylistetystä  sävellyskonserttidebyytistään, hänen värikäs ja kosmopoliittinen  musiikkinsa on jäänyt suurimmaksi osaksi esittämättä hänen kotimaassaan.  Tätä selittää muun muassa se, että Pergamentin oli elinaikanaan  taisteltava aktiivisesti vahvaa antisemitismin voimaa vastaan;  Pergamentin asetuttua Ruotsiin vuonna 1915 kesti vielä useita  vuosikymmeniä, ennen kuin hänet hyväksyttiin Ruotsalaiseen  säveltäjäyhdistykseen. Kun Jean Sibelius käsittelee  päiväkirjamerkinnöissään Pergamentin debyyttikonserttia, hän ilmaisee  itseään häikäilemättömän antisemitistisesti. Ruotsalaisen säveltäjän ja  musiikkikriitikon Wilhelm Peterson-Bergerin kutsuttua Pergamentia  haastattelussa "ulkomaiseksi loiseksi", Pergament matkusti  Peterson-Bergerin kotiin ja läimäisi häntä kasvoille; ele joka teki  hänestä kuuluisan yhdessä yössä – tosin ei säveltäjänä.

Haluamme  nyt tuoda tämän pitkään laiminlyödyn säveltäjän musiikkia esille  ainutlaatuisessa muotokuvakonsertissa – todennäköisesti ensimmäisinä  Suomessa yli sata vuotta sitten tapahtuneen debyyttikonsertin jälkeen.  Säveltäjän, joka on kokenut monia tyylimuutoksia – myöhäisromanttisista  varhaisista teoksista ja ranskalaisvaikutteisesta viulusonaatista, Den  judiska sången kautta myöhäisiin, atonaalisiin teoksiin.

Konserttia  edeltää klo 18.00 paneelikeskustelu musiikkikirjailija Carl-Gunnar  Åhlénin ja historioitsija Henrik Rosengrenin kanssa, jotka molemmat ovat  kirjoittaneet kirjoja Moses Pergamentista. Puheen moderaattorina toimii  emeritusprofessori Eero Tarasti.

Tickets / -Liput

 • Peruslippu

  €25.00
  Sale ended
 • Alennuslippu

  Tämä alennuslippu on tarkoitettu eläkeläisille, varusmiehille, siviilipalvelusmiehille ja työttömille. Ole valmis esittämään lipuntarkastuksessa alennustodistuksesi.

  €20.00
  Sale ended
 • Opiskelijalippu

  Tämä alennuslippu on tarkoitettu opiskelijoille. Ole valmis esittämään lipuntarkastuksessa alennustodistuksesi.

  €15.00
  Sale ended
 • Lastenlippu

  Tämä alennuslippu on tarkoitettu lapsille. Ole valmis esittämään lipuntarkastuksessa alennustodistuksesi.

  €15.00
  Sale ended

Total

€0.00

Share Event / Jaa tapahtuma

bottom of page